Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино нареди в понеделник на полицията

...
Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино нареди в понеделник на полицията
Коментари Харесай

Разследват бившия президент на Бразилия Болсонару за изнасяне на подаръци за над 3 млн. долара

Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино подреди в понеделник на полицията да проверява хипотетичен опит за внасяне на недекларирани бижута, подарък от Саудитска Арабия на стойност 3,2 милиона $, от някогашния крайнодесен президент Жаир Болсонару, заяви " Ройтерс ".

Диамантената огърлица, пръстенът, часовникът и обеците, подарени на Болсонару и някогашната първа дама Мишел Болсонаро от саудитското държавно управление, бяха иззети от митнически чиновници на интернационалното летище в Сао Пауло през октомври 2021 година

Луксозните бижута, създадени от Chopard от Швейцария, бяха открити в раницата на държавен помощник, който е пътувал до Рияд с тогавашния министър на енергетиката адмирал Бенто Албакърки.

Тогава посолството на Саудитска Арабия не отговори на искане за коментар, добавя news.bg.

Припомняме, че Болсонару, който отпътува за Съединените щати два дни преди края на мандата си през декември, без да признае провалянето си в кандидатурата си за преизбиране, отрече да е направил каквото и да е нелегално, само че левият му наследник президент Луис Инасио Лула да Силва прикани за следствие. Министър от кабинета го назова " контрабанда ".

Разследването може да добави към другите следствия срещу Болсонару, в случай че и когато се върне в Бразилия. Те са за подбуждането на насилствени митинги от страна на неговите поддръжници, откакто той напусна поста, както и рецензии към системата за електронно гласоподаване в Бразилия.

На бразилците е разрешено да внасят артикули или дарове на стойност до 1000 $ и би трябвало да заплащат солидни данъци за всичко над тази стойност.

Критиците на Болсонаро споделиха, че подаръците за президента принадлежат на страната и би трябвало да влязат в президентска сбирка. Не е ясно какво е било желанието на Болсонарос в тази ситуация.

Дино подреди на федералната полиция да проверява известията в медиите, че това е опит " да се проникне в бижутата, които ще бъдат доставени на някогашния президент, без да се съблюдават законовите процедури " и може да съставлява закононарушение съгласно наказателния кодекс.

Вестникът Folha de S.Paulo заяви в неделя, че е имало втори пакет с продукти на Chopard, подарени от саудитското държавно управление, в това число писалка, копчета за ръкавели, пръстен и броеница, които са били в багажа на различен член на делегацията на Албакърки и са не са открити от митническите чиновници.

Федералната данъчна работа на Бразилия също съобщи в понеделник, че ще разследва дали са били спазени митническите закони при влизането в страната на втория пакет бижута. В него се споделя, че подаръците за президент и брачната половинка му би трябвало да са държавни активи.

В единствения си обществен коментар за бижутата Болсонару сподели, че е бил  " разпнат " за подарък, който в никакъв случай не е изискал и в никакъв случай не е получил.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР